Hechting moeder en kind 

De invloed van de 'mind', de emoties die van moeder op kind tijdens de zwangerschap en bevalling op een onbewuste manier worden overgedragen, is groter dan we ooit hebben kunnen vermoeden. Voortschrijdend inzicht heeft medische hulpverleners (verloskundigen/gynaecologen/verpleegkundigen) gelukkig een totaal andere kijk op zwangerschap en bevalling gegeven dan dertig jaar geleden. De manier waarop onze moeders zijn bevallen, is totaal anders geweest dan hoe wij tegenwoordig onze eigen wensen mogen aangeven en de regie in principe kunnen behouden.
Denk eens aan generaties voor ons; onvoldoende verdoving bij gecompliceerde bevallingen,
baby's die na de geboorte meteen bij de moeder werden weg gehaald.
Stilgeboren kinderen, die de ouders niet te zien kregen.
Miskramen, gebrek aan informatie, ongewenste zwangerschappen, rouw en verdriet tijdens de zwangerschap. Onze moeders hebben heel wat leed moeten doorstaan.
 
Tóch gaat het ook NU in deze tijd met zwanger worden, de zwangerschap en de bevalling soms niet helemaal zoals van tevoren gehoopt. De emotionele situatie van de moeder laat een blijvende imprint achter op het (ongeboren) kind.
Hieruit kunnen bij het kind bepaalde emotionele problemen ontstaan.
Dit is (vroeger of later in de ontwikkeling) terug te zien in bepaalde gedragingen bij het kind. Vanuit de hechtingstherapie is een hele mooie en krachtige techniek beschikbaar om de relatie tussen moeder en kind te verbeteren en te voorkomen dat kinderen het 'drama van een traumatische bevalling' onbewust met zich meedragen.

Ik werk dan vanuit de intentie van de moeder
(kind hoeft er niet bij aanwezig te zijn en is ook ongeacht de leeftijd van het kind).
En dan ontstaan er wonderen!
Gun jij je kind ook een onbelemmerde ontwikkeling?
En durf je te kijken naar je eigen verhaal? 
Dan is dít is al het goud op de wereld waard!

Filmpje over mentale ontwikkeling van het kind in de buik
door Anna Verwaal. 

(382) From womb to world -- the journey that shapes our life: Anna Verwaal at TEDxABQWomen - YouTube